Artboard Created with Sketch.

Rengöring av dina bilmattor

Att rengöra bilmattor kan vara en svår uppgift. Särskilt när de är extremt smutsiga och en dammsugare inte räcker till. Tack och lov finns det flera sätt att få dina bilmattor rena igen. I den här artikeln berättar vi allt du behöver veta om rengöring av dina mattor.

 

Bilmattor har det inte alltid lätt.

Bilmattorna i din bil har det inte alltid lätt. Våra skosulor plockar upp mycket smuts och majoriteten hamnar på våra bilmattor. Sen har vi regniga eller snöiga dagar som får lera och salt att hålla sig kvar på dina skor.

Rengöring med dammsugare

Det enklaste sättet att rengöra dina bilmattor är naturligtvis med en dammsugare eller för hand. Att skaka/slå mattorna kommer att göra sig av med den mesta smutsen och allt som finns kvar kan tas bort med en dammsugare.

Bli av med envis smuts

Så vad ska man göra om mattorna inte bara är fulla av sand och damm, utan också envis smuts som salt eller olja? Det finns flera rengöringsmedel som kan användas för att rengöra dina bilmattor, men var noga med vilka du använder.

Rengöring av bilmattor med vatten

Ett bra tips är att först försöka rengöra dem med vatten. Vät en borste och skrubba försiktigt. Skrubba ut smutsen med en jämn rörelse på mattorna. Är smutset för envist för att lossna med bara en borste och vatten? Då går vi vidare till nästa steg.

Du kan försöka rengöra dina bilmattor med ett milt rengöringsmedel. Se till att rengöringsmedlet inte är för koncentrerat. Detta kan skada dina bilmattor.

 

Utmärkt betyg!

"Mycket fin vara"

9 / 10

Bilmattor i tvättmaskinen. Ja eller nej?

Vissa undrar om bilmattor är okej för tvättmaskinen. Detta är inte en galen idé, men vi rekommenderar starkt att du inte gör det. Bilmattor tillverkade av tyg har ett lager halkskydd på undersidan som kan bestå av många material. Detta halkskydd kan skadas i tvättmaskinen. Av denna anledning bör du aldrig lägga dina mattor i tvättmaskinen.

Vissa biltvättar har speciella rengöringsmedel för bilmattor, det är helt säkert att få dina mattor tvättade där.

 

Strykjärnet som en sista utväg

Att använda ett strykjärn för att rengöra dina bilmattor låter som en konstig idé. Men det är inte så konstigt som du kanske tror om man vet hur det görs ordentligt. Du behöver också ett ark bakplåtspapper.

Att använda ett strykjärn och bakplåtspapper är verkligen den sista utvägen för att rengöra dina bilmattor. Lägg papperet på mattorna och gå försiktigt över det med järnet. Det finns en stor chans att smuts kommer att fästa sig på papperet, fast fläckar kan faktiskt bli värre med denna process.

Blir fläckarna värre? Vid detta laget har du provat allt möjligt och du måste köpa nya bilmattor. Det är enkelt att beställa nya mattor genom att använda guiden högst upp på denna webbplats. Om du bestämmer dig för att skaffa nya mattor säkerställer vi bästa kvalitet och du har en garantitid på upp till 4 år.

Stäng

Behöver du hjälp?

Service & kontakt Kontakta vår kundtjänst

Har du en fråga? Hitta ditt svar snabbt och enkelt på vår hjälpcenter-sida