Header afbeelding

Rengöra din bils interiör?

Helt böjd och med ett knä på passagerarsätet försöker du komma in i det svåra hörnet med dammsugarmunstycket.. Aj då! Dammsugaren är helt enkelt inte tillräckligt kraftfull för att suga upp det sista av dammet mellan sätena. Att rengöra interiören i bilen är inte något som många vill göra. Ändå är det viktigt för underhållet av din bil att regelbundet rengöra insidan av bilen. Hur kan du göra det så effektivt som möjligt? Du kan läsa svaren nedan.

Steg 1: Ta bort allt skräp

Innan du börjar rengöra din bils interiör är det viktigt att först ta bort allt skräp. Det betyder att det inte ska finnas något på klädseln, ingenting på instrumentbrädan och att alla större prylar tas bort. På så sätt kan du fortsätta arbeta utan att hindras av grejer som ligger i vägen.

Steg 2: Mittkonsol och instrumentpanel

Nu kan vi faktiskt börja systematiskt rengöra bilen. Börja med instrumentpanelen och mittkonsolen. Anledningen bakom detta är att dessa platser ofta samlar mycket damm. Det finns också många fingeravtryck här. Detta ger snabbt interiören i din bil ett ganska smutsigt och rörigt utseende. Lyckligtvis kan detta lösas ganska enkelt.

En bra städning räcker för att återställa din inredning till sin tidigare ära. Naturligtvis finns det produkter på marknaden för rengöring av bilinredning, och för detta steg finns det också gott om material. De bästa produkterna att köpa är speciella rengöringsmedel, som inte är frätande men effektivt tar bort damm och fett.

Se också till att du har mjuka våtservetter som inte kommer att ha sönder något, men som låter dig torka av saker ordentligt. Förutom det faktum att rengöring av detta område gör att bilen genast ser mer städad ut är det ändå ett utmärkt ställe att börja med. Eftersom det finns mycket damm här kan du låta det falla ner så att det hamnar på golvet. Du kommer ju att ta itu med detta senare och dammsuga hela bilen, så det super bekvämt. Som alltid med polering, arbeta uppifrån och ner så mycket som möjligt.

Steg 3: Rengör bilrutorna inifrån

Bilrutorna är ofta mycket rena på utsidan, men insidan är lika viktig. Tyvärr ägnas alltför lite uppmärksamhet åt detta. Det är synd, för det finns ofta mycket smuts att hitta. Feta fingrar, damm och allt slags skräp som hamnar på bilrutorna främst på grund av luftcirkulation - det skapar mycket smuts. Speciellt vindrutan är ofta mycket smutsig på grund av att smutsen samlas där, vilket är mycket farligt.

Smuts kan minska sikten kraftigt, särskilt när solen skiner. Detta kan naturligtvis leda till alla slags farliga situationer. Du kan förhindra dessa situationer genom att använda en bra fönsterputs för att ta bort avlagringar och annan smuts, så att du inte längre störs av solens bländande strålar. Att hålla dina bilrutor rena görs bäst med en speciell fönsterputs. Spraya bara på den och torka av med en mjuk trasa för att undvika repor.

Steg 4: Klädseln och dörrarna

Klädseln på din bil är naturligtvis superviktig. Den har inte bara ett stort inflytande på hur din inredning ser ut, men är också mycket viktigt när det gäller hygien eftersom det är där du sitter. Mjuka inredningar är svåra i alla bilar, oavsett om de är gjorda av tyg eller läder. Varje fläck sticker ut. När vi pratar om rengöring av klädseln gör det stor skillnad om det är tyg eller läder. Som tur är finns det speciella rengöringsprodukter för både läder och tyg.

Alla produkter för detta ändamål har som mål att ta bort fläckar och oönskad lukt från klädseln. Läder behöver dock mer näring och skydd än tyg. Naturligtvis kan du alltid rengöra din bilinteriör med ångrengöring, om du verkligen är noggrann. Det är verkligen ingen dålig idé att göra detta då och då.

Steg 5: Golvet och bilmattor

En fråga vi ofta hör om smutsiga bilmattor är: ska man rengöra bilmattor eller köpa nya? Denna fråga är olika för varje situation, men i alla fall är det viktigt att hålla dina bilmattor och golvbeläggningar i gott skick. Om du vill hålla dina bilmattor och klädsel i gott skick räcker det ofta med en städrunda. Du börjar när de föregående stegen har slutförts. Det första steget är att dammsuga golvet, vilket kan göras med en vanlig dammsugare. Se till att använda dess olika munstycken och borstar. Har du inga? Då kan du köpa några tillbehör så att du kan nå alla delar av din bilinteriör.

Det finns också många sladdlösa dammsuga på marknaden idag. Dessa är lite mindre och lättare att hantera, särskilt i bilen. Dessutom betyder det att du inte trasslar in dig i sladden. Använd helst en borste när du går över klädseln så att det inte blir några skador. Glöm inte bagageutrymmet. Efter dammsugningen kan du rengöra mattorna med ett speciellt rengöringsmedel. 

Är dina bilmattor slitna eller håller fästsystemet på att lossna? Var noga med att skaffa en ny uppsättning bilmattor. Mattor som glider är mycket farliga. På Bilmattor.com tillverkar och säljer vi skräddarsydda bilmattor för mer än 3000 modeller. Behöver du nya bilmattor? Navigera helt enkelt till ditt märke och modell med hjälp av konfiguratorn nedan.

Steg 6: Få bort dålig lukt från din bils interiör

När du spenderar mycket tid i din bil brukar den bli lite illaluktande. Oavsett hur välstädad du är och vad du gör med den är detta oundvikligt. Detta beror på miljön där du kör eller parkerar din bil, och också på grund av ventilationssystemet. Mat, djur eller kanske rökdofter kommer helt enkelt att dröja kvar. Det första steget är alltid att ta bort orsaken till doften, annars bekämpar du bara symptomen.

Dessutom kan lukten komma från något du missat, och då fungerar inte en luktborttagare som du vill heller. Efter det kan du sedan använda en speciell luktborttagare för att få lukten ur bilen. Dessa produkter kan hantera de mest envisa lukterna i bilen. Det är också ett smart drag att byta det inre filtret på din bil samtidigt. Detta filter rengör luften genom luftkonditionerings- eller ventilationssystemet och bör bytas ut regelbundet. Detta kan också vara orsaken till dålig lukt. Så glöm det inte!

Steg 7: Avsluta med en parfym

Parfym i bilen? Absolut. Pricken över i:et för en interiör som luktar gott är en bra bilparfym. Du kan köpa dessa på alla möjliga ställen idag, i alla möjliga olika dofter. Du kan hänga en sådan parfym på din backspegel eller köpa en sprayburk som du sprayar då och då. Det finns andra typer också. Välj en doft du gillar och låt din bil alltid lukta gott och fräscht!

Med dessa steg kommer din bilinteriör alltid att vara helt fräsch och ren. Helst bör du göra detta var tredje månad eller så. Att rengöra din bils interiör är ett jobb som förmodligen inte är någons favorit, men efteråt blir du oftast riktigt nöjd med resultatet!

Artboard Created with Sketch.

Behöver du hjälp?

Service & kontakt Kontakta vår kundtjänst

Har du en fråga? Hitta ditt svar snabbt och enkelt på vår hjälpcenter-sida